Sabtu, 05 Oktober 2019

Het strandparadijs dat zijn toeristen terug wil

Nilaveli beach near Trincomalee, NE Sri Lanka

Sri Lanka's zelfmoordaanslagen op Paaszondag doodden meer dan 250 mensen - en dreigden de toeristische sector van het land te verwoesten. Maar vijf maanden later, is er hoop aan de horizon, meldt de BBC's Anbarasan Ethirajan in Colombo.

Mary Fernando verkoopt al meer dan 30 jaar kleding aan toeristen op het strand van Negombo nabij de hoofdstad van Sri Lanka.

Mevrouw Fernando draagt ​​kleine katoenen zakken vol met kleding en verhuist van de ene groep toeristen naar de andere om hen te overtuigen om haar sjaals, vrijetijdskleding en strandkleding te kopen.

Ze is een van de tientallen lokale vrouwen die zaken doen langs het strand, dat bezaaid is met resorts en hotels. Hun inkomsten helpen hun gezin te onderhouden - en bezoekende buitenlanders zijn hun belangrijkste klanten.

Maar toeristen zijn weg gebleven van Sri Lanka sinds Paaszondag, toen een groep lokale islamitische extremisten zich richtten op high-end hotels en kerken in Colombo en in het oosten van het land.

Onder de doden bij de zelfmoordaanslagen bevonden zich 42 vreemdelingen. In de weken die volgden, daalde het aantal toeristen met maximaal 70%.

"Er zijn nu minder toeristen. Mijn inkomen is met tweederde gedaald. Het is een worsteling om nu zelfs $ 20 aan kleding te verkopen. Ik hoop dat de toeristen hier snel zullen terugkeren", zegt mevrouw Fernando.

De impact is verwoestend: haar man is een visser en in de vier of vijf maanden per jaar dat hij niet kan werken omdat de zee ruw is, zijn het de inkomsten van mevrouw Fernando die het gezin ondersteunen.

Het economische herstel van Sri Lanka sinds mei 2009 was een opmerkelijk goed nieuwsverhaal na bijna drie decennia van burgeroorlog tussen het leger en de rebellen van de separatistische Tamil Tiger.

Dat herstel was grotendeels te danken aan de zilveren zandstranden, hooglanden, natuur en erfgoed van het land.

Resorts en hotels schieten langs de kust en andere toeristische hotspots, waardoor tienduizenden banen ontstaan.

Vorig jaar trok het eiland een recordaantal van 2,2 miljoen bezoekers en verdiende Sri Lanka ongeveer $ 4,4 miljard (£ 3,5 miljard). Het werd door de reisgids Lonely Planet uitgeroepen tot 's werelds beste toeristische bestemming in 2019.

Dus toen de bommenwerpers toesloegen op Paaszondag was het een donderslag bij heldere hemel. Terwijl beelden van slachting en rouw over de hele wereld werden uitgezonden, gaven veel landen reisadviezen af om hun burgers te waarschuwen om weg te blijven van Sri Lanka. Buitenlandse toeristen annuleerden bezoeken in hun drommen.

Het hotelwezen en zijn werknemers behoorden tot de zwaarst getroffen mensen in de crisis: volgens schattingen zijn duizenden werknemers ontslagen of hun tijdelijke contracten niet verlengd.

Jilan Rajitha, uit de zuidwestelijke badplaats Bentota, had de afgelopen drie jaar in een nabijgelegen hotel gewerkt. Plots veranderde zijn leven.

"Ik verloor mijn baan na de bomaanval op Paaszondag. Er waren plotselinge annuleringen en 50 van ons verloren onze baan in ons hotel. Ik probeer de kost te verdienen door enkele surflessen aan te bieden. Maar - zoals je ziet - zijn er geen veel toeristen ', zegt Rajitha, wijzend op het schilderachtige strand van Bentota.

Het was bijna verlaten, met slechts een paar bezoekers joggen en wandelen langs het gouden zand.

Maar niet alleen hotels en hun personeel hebben geleden. Toeristische gidsen, restaurantmedewerkers en reisbureaus zijn ook getroffen door de enorme malaise.

De situatie verbetert echter geleidelijk, vijf maanden na de bombardementen.

De reisadviezen zijn ingetrokken en Sri Lanka heeft de noodtoestand opgeheven. De overheid heeft het grote gevaar voor de toeristenindustrie onderkend en heeft maatregelen genomen om dit te ondersteunen.

"Hoteliers die een kapitaallening hebben afgesloten, hoeven niet zowel het kapitaal als de rentebetaling voor een jaar te betalen. Nieuwe leningen worden verstrekt tegen een lage rente voor werkkapitaal", zegt Upali Ratnayake, de directeur-generaal van het Sri Lanka Toerisme Ontwikkelingsautoriteit.

Hij zegt dat hotelmedewerkers die leningen hebben gekregen ook een respijtperiode hebben gekregen om ze terug te betalen.

Om meer toeristen aan te trekken, heeft de overheid ook afgezien van visumkosten voor bezoekers uit meer dan 40 landen.

De grootste stimulans waren enorme kortingen aangeboden door verschillende hotelketens. Sommigen hebben tot 50% korting op hun oorspronkelijke prijs, waardoor de winterboekingen een boost hebben gekregen.

"Je weet uit eerdere ervaringen uit andere landen dat het negen maanden tot een jaar kan duren om te herstellen. Maar dankzij God herstellen we misschien veel sneller", zegt Hiran Cooray van Jet Wing Group, die een keten van resorts en hotels runt. in Sri Lanka.

"Onze hotels hebben nu een bezettingsgraad van 50% - 60% - dat geldt zowel voor Sri Lankaanse als voor buitenlandse toeristen."

Tidak ada komentar:

Posting Komentar