Senin, 04 November 2019
Zal het Australische racen wreedheidsschandalen overwinnen?
Terwijl Australië zijn beroemdste race voert, hebben onthullingen van mishandeling van paarden in een slachthuis in Queensland kust-tot-kust walging aangewakkerd.
Vorige maand werden de beschuldigingen geuit dat honderden geregistreerde renpaarden naar slachthuizen worden gestuurd in strijd met raceregels en dierenwelzijnsgaranties.
De grimmige beelden konden niet verder verwijderd zijn van het carnaval en de rijkdom van de Melbourne Cup van dinsdag, misschien wel de meest glinsterende sportieve gelegenheid in Australië.
De tentoonstelling van de Australian Broadcasting Corporation (ABC) en andere schandalen - waaronder enkele recente racedagen - hebben het toezicht op de sport dramatisch geëscaleerd.
Veranderen de houdingen van Australië?
Schokkende video
Het slachthuismateriaal, in het geheim verzameld over twee jaar, is zielig en bloeddorstig. Slachtofferarbeiders zien paarden in het hoofd schoppen, hen aanvallen met pijpen en elektrische schokken op hun geslachtsdelen aanbrengen.
Gevangen in zogenaamde "kill boxes" kunnen de paarden nauwelijks bewegen, terwijl andere dieren toekijken, weerloos en grimmig op hun beurt wachten.
Een personeelslid hoort de paarden vloeken, ze "maden" noemen en roepen "je gaat hier ... sterven". Een ander lijkt toe te juichen terwijl een dier wordt verzonden. Sommige van de veroordeelde gallopers zijn jonger dan twee jaar oud.
Op de achtergrond is sacharine-popmuziek te horen - een verwarde soundtrack voor een triest einde voor dieren die ooit werden gevierd door gokkers in heel Australië.
Hoewel geen bekende namen, wonnen Take A Chance, Rapid Feet en Moonlight Dancer races en prijzengeld voor hun eigenaren voordat ze verdwenen. Naar verluidt werd wat paardenvlees verkocht voor menselijke consumptie in het buitenland.
Een omslagpunt?
"We zien slechts zelden onze supporters en andere betrokken Australiërs reageren met zoveel woede en verontwaardiging, omdat ze deze kwestie hebben," vertelt Dr. Bidda Jones, het waarnemend hoofd van RSPCA Australia, aan de BBC.
"Deze kwestie heeft de reputatie van het Australische racen aanzienlijk aangetast en een enorm gat geblazen in hun bewering dat paardenwelzijn van het grootste belang is en racepaarden worden behandeld als koningen. Dit moet zeer worden beschouwd als een crisis en een omslagpunt voor de industrie."
Het slachten van volbloeden is legaal in Australië, maar de regelgeving in sommige staten vereist dat paarden worden "herplaatst", of een kans krijgen om vrij rond te rennen met families, boerderijen of liefdadigheidsinstellingen.
Maar de brutaliteit die wordt toegebracht aan de ongewenste - ambtenaren noemen ze "verspilling" - vindt naar verluidt elke week plaats, ondanks Racing Australia, het bestuursorgaan, dat in 2016 een "traceerbaarheidsregel" introduceerde die de registratie en het volgen van alle paarden vereist van geboorte tot pensionering .
"De paarden zijn de sterren van onze sport en niemand zal beweren dat ze als zodanig moeten worden behandeld", aldus Brian Kruger, de voorzitter van Racing Victoria, een staatsorgaan.
In reactie op het slachthuisschandaal kondigde het aan dat het $ 25 miljoen (£ 13 miljoen; $ 17 miljoen) zou uitgeven om te zorgen voor volbloeden van de stal naar het graf.
"We begrijpen dat de ontwikkeling van een nationale database voor alle paarden een complexe zaak zal zijn. We verwelkomen de mogelijkheid om samen met de overheid een proefproject voor volbloeden uit te proberen."
Wat kan de industrie doen?
Welzijnscampagnevoerders beweren dat een van de fundamentele problemen overkweek is. Het is een scattergun, transportbandbeleid waarbij jaarlijks duizenden veulens worden geproduceerd in de niet-aflatende zoektocht naar een diamant in het rietje.
Het reguleren of aftoppen van het aantal pasgeborenen kan moeilijk zijn om af te dwingen, maar een andere radicale beweging - het verbieden van de zweep - wordt ondersteund door activisten en sommige sportieve zwaargewichten.
"We moeten onze trainings- en racepraktijken aanpassen om het risico op blessures te minimaliseren, wat een belangrijke oorzaak is van voortijdige pensionering van paarden, en ja, dit omvat het geleidelijk afschaffen van het routinematige gebruik van zwepen, die angst en pijn gebruiken om paarden verder te duwen hun capaciteit, "zei Dr Jones van RSPCA Australia.
Lloyd Williams, een van de meest succesvolle volbloed-eigenaren van Australië, en een meervoudig Melbourne Cup-kampioen, is het daarmee eens.
Hij behaalde het record voor de meeste bekerwinsten - zes keer - waaronder recent in 2017 met Rekindling, waardoor hij een prominente stem binnen het etablissement is.
"De industrie moet nu beseffen dat zwepen heel snel moeten worden teruggetrokken. Ze moeten een wereldleider zijn en de eerste zijn die het doet," vertelde hij het ABC.
De volbloedsector in Australië heeft te maken gehad met andere wreedheid en race-fixerende schandalen. Vooruitlopend op deze Melbourne Cup hebben veel critici opgemerkt dat sinds 2013 zes paarden - allemaal buitenlandse hardlopers - tijdens of na de race zijn gestorven.
Vorig jaar organiseerden dierenrechtenactivisten protesten buiten de locatie, Flemington Racecourse en verstoorde treindiensten.
Maar Australiërs nemen ook in toenemende mate deel aan kleinere protesten en boycots, volgens de Coalition for the Protection of Racehorses. De dierenwelzijnsgroep organiseert de Nup to the Cup-campagne die pubs en restaurants oproept om anti-Melbourne Cup-evenementen te houden in plaats van traditionele - en vaak lucratieve - vieringen. Meer dan 25 van dergelijke evenementen waren gepland voor dinsdag.
Bovendien hebben beroemdheden als popster Taylor Swift en Hollywood-actrice Lana Condor veel aandacht gegenereerd door geplande optredens tijdens de race te annuleren. Beide sterren noemden planningsconflicten, maar Condor kondigde ook een donatie aan een paardenwelzijnsfonds aan.
Vertrouwen aantasten
Het slachtschandaal is bijzonder schadelijk, volgens professor Paul McGreevy van de Universiteit van Sydney, die rijinstructeur en dierenarts is.
"Het overschaduwt alle andere in termen van grafische beelden, maar de schade kan voornamelijk komen van het verhaal dat de kern raakt van of de industrie het vertrouwen van het publiek en haar sociale licentie kan behouden om te opereren," vertelt hij aan de BBC.
"Het Australische publiek zal de visie van het gebruik van elektrische schokken op de geslachtsdelen en paarden die meerdere gevangen schoten op het hoofd krijgen niet vergeten."
Is het ondenkbaar dat dit alles deze machtige industrie zou kunnen doen zinken? Voor sommigen is de dreiging nu existentieel.
Lee Freedman, vijfvoudig Melbourne Cup-winnaar, zei dat alleen gedurfde en grootschalige hervormingen die het dierenwelzijn garanderen voldoende zouden zijn.
"Als we geen echte veranderingen aanbrengen, zal de rechtbank van publieke opinie racen begraven", tweette hij.
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar