Senin, 04 November 2019
Xi spreekt 'hoge mate van vertrouwen' uit in Lam
De Chinese president Xi Jinping heeft tegen Hong Kong-leider Carrie Lam gezegd dat de centrale regering volgens de Chinese staatsmedia een "hoge mate van vertrouwen" in haar heeft.
Vorige week waren er berichten dat Beijing van plan was mevrouw Lam te vervangen, na maanden van anti-regeringsprotesten die Hong Kong soms hebben verlamd.
Maar naar verluidt uitte Xi tijdens een bijeenkomst in Shanghai zijn volledige steun.
De protesten begonnen tegen een uitleveringswet van mevrouw Lam.
Ze was voorstander van de voorgestelde wet, waardoor criminele verdachten in Hong Kong naar het vasteland van China konden worden gestuurd voor een proces.
De rekening wekte de vrees dat de vrijheden van Hong Kong werden uitgehold en leidde tot wijdverbreide protesten, waaronder een met een gerapporteerde opkomst van bijna twee miljoen.
Mevrouw Lam heeft uiteindelijk het wetsvoorstel ingetrokken, maar protesten zijn doorgegaan, waarbij activisten een onafhankelijk onderzoek eisten naar vermeende politiegeweld en democratische hervormingen.
Het Chinese staatsnieuwsagentschap Xinhua publiceerde foto's van de twee leiders die handen schudden en meldde dat de heer Xi mevrouw Lam had geprezen voor haar inspanningen om conflicten op het grondgebied te onderdrukken.
"De centrale overheid heeft een hoog vertrouwen in u," zei hij, en voegde eraan toe: "Het stoppen van de storm en het herstellen van de orde blijft de belangrijkste taak in Hong Kong."
De golf van protesten ging dit afgelopen weekend door, waarbij de oproerpolitie traangas in massa's demonstranten in de woonwijk Taikoo spoot.
Zondag stak een man in hetzelfde district vier mensen neer en beet een deel van het oor van een lokale democratie af, na een politiek argument over de protesten.
Omdat de demonstraties niet in zicht waren, gaven de Chinese leiders vorige week voor het eerst aan dat ze bereid waren de manier te veranderen waarop het vasteland Hong Kong bestuurde.
Shen Chunyao, de directeur van de Hong Kong, Macau en de Basic Law Commission, vertelde verslaggevers dat ambtenaren op zoek waren naar manieren om te "perfectioneren" hoe de president van Hong Kong werd benoemd en verwijderd. Hij lichtte de precieze aard van de voorgestelde wijzigingen niet toe.
De leider van Hong Kong, de chief executive - momenteel mevrouw Lam - wordt gekozen door een 1.200 leden kiescomité, een meestal pro-Beijing orgaan gekozen door slechts 6% van de in aanmerking komende Hong Kong kiezers.
Eens een Britse kolonie, werd Hong Kong in 1997 teruggegeven aan China. Het heeft zijn eigen rechterlijke macht en een apart juridisch systeem van het vasteland van China, en rechten die Chinese burgers niet genieten, zoals vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting.
Maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat sommige van die vrijheden worden ingeperkt, en beschuldigen China van bemoeienis met de aangelegenheden van het gebied, onder verwijzing naar juridische uitspraken die de pro-democratie wetgevers hebben gediskwalificeerd.
Kunstenaars en schrijvers op het grondgebied zeggen ook dat ze onder verhoogde druk staan om zichzelf te censureren - en een journalist van de Financial Times mocht Hong Kong niet betreden nadat hij een evenement organiseerde met een onafhankelijkheidsactivist.
De Chinese regering zei in 2014 dat het Hong Kong-kiezers in staat zou stellen hun leiders te kiezen uit een lijst die is goedgekeurd door een pro-Beijing-comité. Maar critici noemden het voorstel een "schijndemocratie" en het werd gestemd in de wetgevende macht van Hong Kong.
In 28 jaar, in 2047, vervalt de basiswet - die Hong Kongers hun vrijheden verleent - en wat er daarna met de autonomie van het grondgebied gebeurt, is onduidelijk.
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar