Minggu, 08 September 2019

BBC en technologiebedrijven bundelen hun krachten om desinformatie te bestrijden

De BBC en enkele van de grootste namen in de journalistiek en technologie hebben plannen aangekondigd om zogenaamd "nepnieuws" aan te pakken.

De nieuwe maatregelen omvatten een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor gebruik tijdens verkiezingen of wanneer levens in gevaar kunnen komen, extra online onderwijs en verbeterde toegang tot onpartijdige middelen voor kiezers.

Grote uitgevers, Google, Twitter en Facebook hebben het schema helpen bedenken.

De BBC zei dat de bewegingen "cruciale stappen" waren in de strijd tegen desinformatie.

Hieruit volgt kritiek van grote technologiebedrijven die onvoldoende hebben gedaan om de verspreiding van "vals nieuws" te voorkomen - van schrik over vaccins tot verhalen die zijn vervaardigd om verkiezingen te beïnvloeden.

Andere recente gebeurtenissen, zoals de Indiase verkiezingen van dit jaar, hebben ook gewezen op de gevaren van desinformatie en het risico dat dit vormt voor de democratie.


Media-titel Damian Collins, voorzitter van de commissie, zegt dat "geavanceerd" nepnieuws een "crisis voor de democratie" veroorzaakt
Eerder deze zomer organiseerde de BBC een Trusted News Summit, waar senioren van grote internationale technologiebedrijven en publicaties bijeenkwamen om het probleem aan te pakken.

De groep heeft nieuwe plannen opgesteld, waaronder:

Systeem voor vroegtijdige waarschuwing: een systeem creëren zodat organisaties elkaar snel kunnen waarschuwen wanneer ze desinformatie ontdekken die het menselijk leven bedreigt of de democratie verstoort tijdens verkiezingen. De nadruk zal liggen op snel en collectief bewegen om desinformatie te ondermijnen voordat deze zich kan handhaven.
Media-educatie: een gezamenlijke online media-educatiecampagne ter ondersteuning en promotie van berichten over media-educatie.
Kiezerinformatie: samenwerking op het gebied van burgerinformatie rond verkiezingen, dus er is een gemeenschappelijke manier om uit te leggen hoe en waar te stemmen.
Gedeeld leren: vooral rond spraakmakende verkiezingen.
BBC-directeur-generaal Tony Hall zei: "Desinformatie en zogenaamd nepnieuws vormen een bedreiging voor ons allemaal. In het ergste geval kan het een ernstige bedreiging vormen voor de democratie en zelfs voor het leven van mensen.

"Deze top heeft de vastberadenheid getoond om collectieve actie te ondernemen om dit probleem te bestrijden en we hebben een aantal cruciale stappen afgesproken om dit te bereiken."

Verdere details zullen later worden vrijgegeven.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar